AMSTERDAM - De PvdA steunt een afgeslankte versie van het downloadverbod. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) ziet ruimte een verbod weer in overweging te nemen en gaat ermee aan de slag.

Dat bleek donderdag tijdens een debat over auteursrecht in de Tweede Kamer.

Het downloadverbod was van tafel omdat alleen de VVD het voorstel van Teeven steunde. De PvdA steunde eind vorig jaar nog een motie tegen het verbod, maar PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt sloot zo'n verbod donderdag niet meer uit.

Hij liet weten tegen een thuiskopieheffing te zijn en andere opties te willen overwegen. Daarbij is hij geen tegenstander van een verbod op de handel in illegaal verkregen auteursrechtelijk beschermd materiaal. Met de steun van PvdA en VVD is er een Kamermeerderheid voor een vorm van een downloadverbod.

Particulieren

Recourt is echter niet voor een algemeen downloadverbod te porren. "We zijn alleen voor een downloadverbod als dat alleen diegenen raakt die bedrijfsmatig van met auteursrechten belast materiaal gebruikmaken en niet voor particulieren", aldus de PvdA'er in een reactie tegenover NU.nl

Hoe de controle hierop in de praktijk geregeld moet worden, is nog onduidelijk. Recourt noemt als voorbeelden het in de gaten houden van de hoeveelheid data die gebruikt wordt of het volgen van betalingsstromen.

De uitvoering van een verbod wil de partij echter aan de staatssecretaris laten.

Zekerheden

Teeven stelde vorig jaar een downloadverbod voor en liet toen ook weten de gevaren voor downloaders te zien. Toch geloofde hij dat er zekerheden in de wet kunnen worden ingebouwd die garanderen dat kleine downloaders niet worden aangepakt.

Teeven erkent dat de visie van PvdA afwijkt van zijn eerdere voorstel. De staatssecretaris zal zijn plan dus gaan wijzigen en komt later met een voorstel voor de Tweede Kamer.

Breuk

Kamerlid Kees Verhoeven (D66) laat in een reactie aan NU.nl weten: "Bij een downloadverbod pak je per definitie individuen aan. In het verkiezingsprogramma van de PvdA staat onomwonden: geen downloadverbod."

De PVV spreekt van een breuk met de lijn die de PvdA voorheen gevoerd heeft. "Er komt een downloadverbod. Ik kan niet anders concluderen", aldus Kamerlid Louis Bontes.

Thuiskopieheffing

Omdat het downloadverbod eerder niet op een meerderheid in de Tweede Kamer kon rekenen, wordt er vanaf 1 januari 2013 een thuiskopieheffing ingevoerd. Op bijvoorbeeld lege cd’s, dvd’s, smartphones, computers en tablets moet dan een heffing betaald worden om het downloaden te compenseren.

Een woordvoerder van staatssecretaris lichtte nog toe dat de thuiskopieheffing van kracht zal zijn tot in ieder geval het moment dat een alternatief in de vorm van een downloadverbod in een wet is gegoten. Wanneer dat zal zijn, is nog onduidelijk.

Pc- en telefoonfabrikanten maakten woensdag nog bekend de Nederlandse Staat voor de rechter te slepen. Ze eisen tientallen miljoenen euro’s aan schadevergoeding vanwege de thuiskopieheffing.