Minister eist compensatie bij grote telecomstoring

DEN HAAG - Telecombedrijven moeten bij grote storingen waardoor telefoneren, sms'en of mobiel internetten langere tijd niet mogelijk is, standaard compensatie aanbieden.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) eist dat providers in hun algemene voorwaarden een compensatieregeling opnemen.

Kamp heeft de Tweede Kamer laten weten dat hij dat gaat vastleggen in een wet die op z'n vroegst per 2014 ingaat. De wet geldt voor mobiele- en vaste telefoondiensten. De providers mogen nog wel zelf een compensatieregeling kiezen. Die kan dus verschillen per aanbieder.

''Op dit moment vindt compensatie incidenteel plaats en hebben niet alle aanbieders een compensatieregeling in hun algemene voorwaarden staan. Ik vind dat een transparante compensatieregeling voor alle aanbieders nodig is'', aldus Kamp.

'Goed nieuws'

De Consumentenbond pleitte na onder meer grote storingen bij Blackberry en Vodafone al voor verplichte compensatie.

De organisatie noemt het goed nieuws dat er nu iets geregeld gaat worden. ''Het is belangrijk dat consumenten weten waar ze aan toe zijn en niet afhankelijk zijn van waar het bedrijf mee komt. Je ziet nu dat de compensatie volstrekt willekeurig is.''

Maar: ''Het zou jammer zijn als alle bedrijven allemaal met een eigen regeling komen. Wij willen liefst een regeling die vergelijkbaar is met die op de energiemarkt. Daar zijn bedragen vastgesteld als een storing langer dan een aantal uren duurt.''

In juli werd al bekend dat KPN, T-Mobile en Vodafone elkaars netwerk gaan gebruiken bij grote storingen.

Lees meer over:
Tip de redactie