AMSTERDAM - Facebook wil informatie van gebruikers delen met andere diensten die in handen zijn van het bedrijf, zoals Instagram. Bovendien wil het sociale netwerk meer gegevens gebruiken voor gerichte advertenties.

Dat blijkt uit een voorstel voor wijzigingen van de voorwaarden rond het gebruik van data (pdf).

Volgens het bedrijf kunnen de functionaliteiten van Facebook en andere diensten binnen het bedrijf verbeterd worden als de gegevens van een Facebookgebruiker gedeeld mogen worden.

Concreet betekent dit dat ook de foto-applicatie Instagram over alle gegevens beschikt die op Facebook worden ingevuld. Het sociale netwerk nam Instagram eerder dit jaar over.

Gerichte advertenties

Naast het delen van informatie onder diensten binnen het bedrijf wil Facebook ook meer data beschikbaar maken voor gerichte advertenties. Gerichte reclame wordt al langer aangeboden op de website, maar Facebook voegt nu 'likes' voor bedrijven en merken toe.

Bovendien kunnen advertenties, als het voorstel wordt goedgekeurd, gebaseerd worden op de religie en politieke mening van een gebruiker.

Stemmen

Leden kunnen tot en met woensdag 28 november aangeven wat ze van de voorgestelde wijzigingen vinden. Als er meer dan 7000 reacties komen, houdt Facebook een poll om te kijken of de veranderingen door moeten gaan. De uitslag is pas geldig als meer dan een derde van de 1 miljard gebruikers gestemd heeft.

Dit systeem gaat in het recente voorstel overigens ook op de schop. Volgens het bedrijf zorgt het systeem ervoor dat de kwantiteit van feedback boven kwaliteit gaat. Daarom kan in de toekomst nog wel commentaar op veranderingen worden gegeven, maar is het niet meer mogelijk om tegen een voorstel te stemmen.