'Bespieden via publieke webcams is kinderspel'

AMSTERDAM - Het blijkt kinderlijk eenvoudig publieke webcams te manipuleren. De camera's kunnen zonder beveiliging te doorbreken van richting worden veranderd. Bovendien kan er worden ingezoomd.

Dat schrijft computertijdschrift PC-Active. Een redacteur van het blad was in staat met een eenvoudige bewerking publiek toegankelijke webcams van webcam.nl te manipuleren.

Zo kon hij niet alleen op een bouwplaats meekijken, maar ook inzoomen op een pinautomaat. Bij de juiste opstelling valt zelfs het ingeven van een pincode te zien.

Manipuleren

Het manipuleren van de camera blijkt eenvoudig. Wie via de website de camera bedient stuurt codes naar de camera. Door deze codes te bestuderen bleek het mogelijk de camera buiten de vooraf bepaalde waardes te laten functioneren. Hierdoor is het mogelijk de camera op allerlei manieren te laten draaien en te laten inzoomen.

Het is wel mogelijk misbruik te beperken, omdat er grijze vlakken over het beeld kunnen worden aangebracht. Dit blijkt volgens het onderzoek van PC-Active niet overal te gebeuren.

Slaapkamer

Zo lukte het de redacteur een camera die beelden van een pleintje toont zo te richten dat er in een slaapkamer van een woning kon worden gekeken. De bediening is zo nauwkeurig dat de redactie een screenshot van zichzelf kan maken op een tablet door voor een van de camera’s te gaan staan.

In veel gevallen gaat het om camera’s die eigenlijk zijn bestemd om een pleintje, een bouwplaats of andere interessante plek te tonen. Die beelden worden op de website van een klant getoond. Binnen bepaalde waardes kan een bezoeker de camera bedienen. Deze waardes blijken niet beschermd te worden door een wachtwoord.

Mogelijkheden

Camerafabrikant Axis stelt in een reactie dat er diverse beveiligingsmogelijkheden in de camera zitten om het risico op onbevoegde meekijkers met de beelden te verminderen. Dat dit niet gebeurt is, is volgens het bedrijf dan ook een keuze van de klant.

"Echter, zoals gezegd blijft het uitgangspunt altijd dat de gebruiker van een camera bepaalt of hij/zij gebruik maakt van de verschillende beveiligingsvoorzieningen die voor handen zijn", stelt een zegsman van Axis. Ook benadrukt hij het feit dat niet alle camera's met internet verbonden zijn en dat hacken dan 'lastig' is.

Het bedrijf gaat niet in op het punt dat publiek toegankelijke camera's in de openbare ruimte in te zetten zijn om in woningen te kijken.

Geen privacyschending

Dat een camera breder te bedienen is en mogelijk ook in slaapkamers kan kijken, is volgens Webcam.nl geen privacyschending.

"De reden dat de privacy niet geschonden wordt is dat de Webcam.nl camera's geen beelden opnemen", stelt oprichter Peter Austin tegenover PC-Active. “Er zijn geen opnames die terug gekeken kunnen worden op de seconde nauwkeurig. De beelden zijn live en dat is het.”

PC-Active stelt wel in staat te zijn beelden op te nemen en toont dat in een video waar ook de zwakheden rond de camera’s worden getoond. Voor de provincie Gelderland, een van de klanten van WebCam.nl, is dit aanleiding aanvullende beveiligingsmaatregelen te nemen.

Lees meer over:
Tip de redactie