Overheid verwacht snel uitrol 4G in Nederland

AMSTERDAM - Minister Kamp van Economische Zaken gaat ervan uit dat 4G in Nederland uitgerold zal worden na afloop van de lopende frequentieveiling. Noodzaak voor extra overheidsstimulatie ziet hij niet.

Dat schrijft Kamp in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister onderschrijft het belang van een snelle uitrol van 4G om, naast innovatie, "de explosieve groei van mobiel internet te faciliteren".

Hij verwacht echter dat de uitrol na de frequentieveiling snel genoeg op gang komt en ziet geen noodzaak voor verdere stimulatie vanuit de overheid.

Wel geeft Kamp toe dat de uitrol van sneller mobiel internet zich in Nederland in een 'beginnend stadium' bevindt. "Daarin verschilt Nederland niet veel met andere landen van Europa", vindt de minister.

Bevorderen

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) riep lidstaten eerder op zich in te zetten voor de uitrol van 4G. Kamp stelt dat de Nederlandse overheid niet meer kan doen dan al gedaan is. "Om concurrentie en innovatie te bevorderen zijn de huidige vergunningen voor mobiele communicatie geflexibiliseerd."

Bovendien wijst minister Kamp op de frequentieveiling die momenteel bezig is. De vergunning van providers T-Mobile, KPN en Vodafone worden opnieuw geveild en er komt nieuwe ruimte bij. Dit moet zorgen voor nieuwe spelers op de mobiele markt, bovendien zijn alle vergunningen technologieneutraal en kunnen dus ingezet worden voor 4G.

Uitrol 4G

"Het is nu aan de telecomoperators om hieraan invulling te geven. Ik ga er dan ook van uit dat na de veiling 4G in Nederland door hen verder zal worden uitgerold."

De drie grote providers hebben inmiddels de eerste stapjes op het gebied van 4G gezet. Het gaat echter nog om kleinschalige tests.

Lees meer over:
Tip de redactie