AMSTERDAM - Eén van de oprichters van het gehackte Diginotar, Tony de Bos, is een beveiligingsbedrijf begonnen. Hij wil de lessen van het verleden in de praktijk gebruiken.

De Bos biedt met zijn bedrijf onder meer abonnementen aan voor middelgrote ondernemingen om het netwerkverkeer te monitoren en zo een hack te detecteren.

Bij Diginotar ging op dat gebied juist veel verkeerd. Toen de certificaatdienstverlener werd gehackt, duurde het lang voordat het bedrijf de hack opmerkte. Diginotar hield de gebeurtenissen vervolgens geheim. Uiteindelijk ging het bedrijf failliet aan de inbraak.

Het kersverse bedrijf Cybbos van De Bos richt zich dus juist op het detecteren van inbraakpogingen en geslaagde hacks. Ook wil hij mensen opleiden en ondernemingen bewust maken van de gevaren.

Hack detecteren

"Het is niet de vraag of er wordt ingebroken, want je kunt er vanuit gaan dat dat uiteindelijk gebeurt", vertelt De Bos aan NU.nl. Hij heeft naast de hack op 'zijn' Diginotar ook de hacks op andere ondernemingen bestudeerd. "Het is goed mogelijk een hack te detecteren", concludeert De Bos.

Zonder op de Diginotarzaak te willen ingaan benadrukt De Bos juist dat hij lessen heeft geleerd en daarom goed in staat is ondernemers te helpen. Hij zegt dat de meeste mensen die hij spreekt positief reageren op de nieuwe onderneming en zijn ervaring juist een pre vinden.

Slapeloos

De ondernemer verkocht zijn zaak eind 2010 aan beveiligingsbedrijf VASCO, maar bleef wel werkzaam binnen Diginotar. Op het moment van de inbraak in juni 2011 was De Bos naar eigen zeggen een maand aan het zeilen. Daarna kwam hij in de crisis terug.

"Ik kan verder niet op de zaak ingaan, want ik heb getekend voor geheimhouding", stelt hij. De ondernemer zit er wel mee. "Als je bedrijf dat je verkocht hebt negen maanden later failliet is, dan doet dat je wel wat", vertelt De Bos.

Hij zegt zelf slapeloze nachten van de affaire te hebben gehad. Dat wil hij ten goede keren. Ondernemers denken volgens hem ten onrechte te vaak dat beveiligingsproblemen aan hun deur voorbij gaan. "Dat is dus niet zo."