Ex-topman Autonomy spreekt boekhoudfraude tegen

AMSTERDAM - De voormalig CEO van Autonomy ontkent de grootschalige boekhoudfraude waardoor HP na de overname van het softwarebedrijf 8,8 miljard dollar verloren zou hebben.

Dat laat CEO Mike Lynch weten aan Dealbook, onderdeel van the New York Times.

HP maakte dinsdag bekend dat het 8,8 miljard dollar heeft afgeschreven op de overname van Autonomy. De pc-fabrikant betaalde vorig jaar 11,5 miljard dollar voor het Britse bedrijf en zou daarbij misleid zijn.

Lynch spreekt die beschuldigingen nu dus tegen en stelt bovendien dat hij niet op de hoogte was van een intern onderzoek en voor het eerst van de beschuldigingen hoorde, toen de verklaring van HP dinsdag naar buiten kwam.

Geschokt

"We waren geschokt en erg verrast omdat niemand contact met ons heeft gehad", aldus de voormalig topman van het softwarebedrijf. "Er klopt helemaal niets van."

HP kwam de vermeende oplichting op het spoor nadat een klokkenluider zich meldde. Diverse personen uit de top van Autonomy zouden de financiële situatie van het bedrijf rooskleuriger doen overkomen dan daadwerkelijk het geval was.

Lynch zelf is nog nergens van beschuldigd, maar hij stelt dat het bedrijf altijd eerlijk cijfers heeft overhandigd en dat er geen enkele informatie aangepast is.

HP heeft Amerikaanse en Britse autoriteiten gevraagd strafrechtelijk onderzoek in te stellen. De pc-fabrikant wil de schade gaan verhalen.

Lees meer over:
Tip de redactie