HP spreekt van boekhoudfraude bij overname Autonomy

AMSTERDAM - Hewlett-Packard heeft dinsdag een waardevermindering van 8,8 miljard dollar aangekondigd. Het bedrijf zou misleid zijn bij de overname van softwarebedrijf Autonomy.

Dat laat HP dinsdag weten in een persbericht.

Autonomy werd in 2011 voor ongeveer 11,5 miljard dollar door HP gekocht. Voormalig leden van het management van het softwarebedrijf zouden bewust een positiever beeld van de financiële situatie geschetst hebben.

"We zijn enorm teleurgesteld vanwege deze boekhoudfraude", aldus het bedrijf in een reactie. HP stelt dat het wel volledig blijft geloven in de technologieën van het overgenomen bedrijf. Het afgelopen kwartaal is vanwege de misleiding 8,8 miljard dollar afgeschreven.

Zeker 5 miljar dollar hiervan is afgeschreven vanwege de boekhoudfraude. Waarom de andere 3,8 miljard dollar zijn afgeschreven is niet bekend. Het gehele bedrag heeft te maken met Autonomy.

Onderzoek

De Amerikaanse en Britse autoriteiten zijn inmiddels ingeschakeld voor een strafrechtelijk onderzoek en om een financiële vergoeding te realiseren. HP kwam de fraude op het spoor door een melding van een medewerker van Autonomy. Hij biechtte de praktijken op nadat Autonomy-oprichter Mike Lynch HP had verlaten.

Na een uitgebreid intern onderzoek stelt HP dat het bewijs heeft voor serieuze boekhoudkundige onregelmatigheden die bewust zouden zijn verzwegen. Het onderzoek loopt momenteel nog.

Kwartaalcijfers

Ook zonder de afschrijving gingen de zaken voor HP afgelopen kwartaal niet goed. Het bedrijf verkocht 14 procent minder pc's dan een jaar eerder en zag de totale omzet daardoor met bijna 7 procent dalen tot 30 miljard dollar.

HP boekte door de moeilijke marktomstandigheden en de afschrijving een nettoverlies van 6,9 miljard dollar.

Lees meer over:
Tip de redactie