CEO chipmaker Intel stapt op

AMSTERDAM - Paul Otellini, CEO van chipmaker Intel, stapt in mei 2013 op. Hij is dan precies acht jaar CEO geweest.

Dat laat Intel maandag weten in een persbericht.

"Na bijna veertig jaar bij het bedrijf en acht jaar als CEO is het tijd om Intel over te dragen aan een nieuwe generatie leiders", aldus de 62-jarige Otellini in een reactie.

De huidige topman kwam in 1974 binnen bij Intel en leidt het bedrijf sinds mei 2005. Na zijn vertrekt blijft hij beschikbaar als adviseur voor het management van de chipmaker.

"Paul Otellini is een erg sterke leider geweest", stelt Andy Bryant, bestuursvoorzitter, in een reactie. "Hij is pas de vijfde CEO in de 45-jarige geschiedenis van het bedrijf. Hij heeft Intel door uitdagende tijden en transities geleid. De raad van bestuur is hem dankbaar voor zijn ontelbare bijdrages."

Mijlpalen

In het persbericht meldt Intel dat Otellini heeft gezorgd voor een groei in omzet en winst. Ook wordt hij genoemd als belangrijke man achter de introductie van ultrabooks, dunne en snelle laptops die sinds 2011 op de markt zijn.

Ook werden onder leiding van de topman de eerste smartphones en tablets met Intelchips geïntroduceerd.

Moeilijke tijd

Het bedrijf levert processors voor bijvoorbeeld laptops met Windows en Mac OS X van Apple. Sinds kort worden dus ook telefoons en tablets met de chips uitgerust. De omzet van de chipmaker staat enigzins onder druk vanwege de teruglopende pc-verkoop. Bovendien is de mobiele strategie nog niet helemaal afgerond.

Of het vertrekt van Otellini iets te maken heeft met de huidige situatie is niet duidelijk. De raad zal de komende tijd op zoek gaan naar een opvolger. Er worden naar zowel interne als externe mogelijkheden gekeken.

Lees meer over:
Tip de redactie