Software moet rechercheur digitaal bewijs laten doorzoeken

AMSTERDAM - Beveiligingsbedrijf Fox-IT heeft software geïntroduceerd waarmee rechercheurs eenvoudig zelf digitaal bewijsmateriaal moeten kunnen analyseren.

Fox-IT presenteert de software op 4 december aan technisch specialisten en teamleiders van de politie.

Met Tracks Inspector is het voor normale rechercheurs mogelijk om e-mails, video’s, foto’s en internetgeschiedenis te doorzoeken en bepaalde informatie te selecteren en dit in een rapport te verzamelen. Ook is het mogelijk aantekeningen te maken.

De software werkt via een browser, dus kan gebruikt worden vanaf een laptop, desktop of tablet.

Systeem

"Een rechercheur kan diverse digitale apparaten op het bureau bij een collega inleveren. Alle informatie van deze telefoons, computers en camera's wordt in het systeem gezet en de rechercheur krijgt dan een url opgestuurd", zo legt Joost Bijl, woordvoerder bij Fox-IT, uit aan NU.nl.

"Via deze URL kan in een eenvoudig overzicht alle informatie bekeken worden. Het is bijvoorbeeld mogelijk alleen foto's te bekijken van een bepaald apparaat of alles samen."

Digitale experts

De software is volgens de ontwikkelaars nodig omdat het aantal digitale experts niet net zo hard groeit als het aantal apparaten en digitaal bewijsmateriaal.

"Het plan voor de nieuwe Nationale Politie voorziet een ambitieuze groei van het aantal digitaal experts, maar zelfs met die groei lossen we het probleem niet op", aldus Hans Henseler, partner bij Fox-IT en grondlegger van forensisch computeronderzoek bij het Nederlandse Forensisch Instituut.

"Niet alleen neemt het aantal smartphones en computers toe, ook de hoeveelheid informatie per apparaat groeit explosief. De experts hebben bovendien veel tijd nodig om nieuwe ontwikkelingen op digitaal gebied bij te houden."

Henseler vindt dat de huidige werkwijze moet veranderen. "Iedere rechercheur moet mee kunnen zoeken."

Gebruik

Tracks Inspector is al getest door het politiekorps Noord-Oost Gelderland. Of de software nu landelijk ingezet gaat worden, is nog niet bekend. Op 4 december houdt Fox-IT een bijeenkomst. Daar zal de software gepresenteerd en aangeboden worden.

Lees meer over:
Tip de redactie