Nederland voert EU-malwarelijst McAfee niet langer aan

AMSTERDAM - Nederland heeft niet langer de meeste besmette websites van Europa. In Zwitserland en Duitsland wordt nu meer malware verspreid.

Dat blijkt uit het McAfee Threats Report Third Quarter 2012.

Wim van Campen, Vice President Northern Europa bij McAfee, waarschuwt in een reactie echter dat cybercriminaliteit absoluut niet afneemt. "Integendeel. Hoewel we ons in deze rapporten vooral richten op pure aanvallen, zien we ook heel duidelijk dat de aanvallen steeds gevanceerder worden."

De verspreiding van mobiele malware blijft bovendien explosief groeien en ook het aantal varianten van ransomware, waarmee geld wordt afgeperst van slachtoffers, neemt snel toe.

Ransomware

Het aantal unieke varianten van ransomware is in de maanden juli, augustus en september met 43 procent toegenomen.

Infecties vinden volgens McAfee meestal plaats via links in e-mail of op sociale netwerken. "Deze malware beschuldigt de gebruiker er meestal van dat hij illegale websites bezoekt, waarna de computer wordt vergrendeld", zo staat in het rapport. "Vervolgens moet de gebruiker betalen om de computer weer toegankelijk te maken."

Betalen is overigens geen garantie dat de pc daarna weer bruikbaar is.

Mobiele malware

Tegelijkertijd is de hoeveelheid mobiele malware in één kwartaal verdubbeld. Android blijft verreweg het meest populaire platform voor kwaadaardige software. Medio oktober waarschuwde de FBI nog voor Androidmalware.

De kwaadaardige software voor mobiele telefoons wordt steeds populairder onder cybercriminelen omdat het aantal smartphones met internetverbinding wereldwijd snel toeneemt.

Lees meer over:
Tip de redactie