AMSTERDAM - Overheden hebben Google in de eerste helft van 2012 veel vaker gevraagd informatie te verwijderen. Ook kwamen er meer verzoeken tot het overhandigen van informatie binnen.

Dat blijkt uit het halfjaarlijkse Transparency Report van Google. De zoekgigant laat sinds begin 2010 elk half jaar weten hoe vaak overheden aankloppen om data te laten verwijderen of overhandigen.

In de eerste helft van 2012 kreeg Google bijna 21.000 verzoeken binnen om informatie van gebruikers te overhandigen. Het ging in totaal om 34.616 accounts. In de tweede helft van 2011 werd nog ruim 18.000 keer gebruikersdata opgevraagd.

In dezelfde periode nam het aantal verzoeken tot verwijdering ook fors toe: van 1048 naar 1791. Met deze verzoeken probeerden overheden bijna 18.000 verschillende pagina’s, links of andere content te laten verwijderen. Opvallend is dat het aantal verzoeken voorheen vrij stabiel was.

Beweeg de cursor over de infographics om de percentages en aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Google. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Nederland

Ook de Nederlandse overheid klopt regelmatig bij Google aan. Tussen januari en juni 2012 werd de zoekgigant 59 keer gevraagd gebruikersdata te overhandigen. Er werd in 76 procent van de gevallen ook daadwerkelijk informatie verstrekt.

In de tweede helft van 2011 kwamen er nog slechts 37 verzoeken binnen. Tijdens de eerste zes maanden van 2011 ging het nog om 64 verzoeken.

Daarnaast vroeg Nederland 10 keer bepaalde informatie te verwijderen. Er kwamen zeven gerechtelijke bevelen binnen voor 212 verwijderingsverzoeken. Daarnaast waren er nog vijf andere verzoeken vanuit bijvoorbeeld politie.

Google voldeed aan 71 procent van de gerechtelijke verzoeken en 100 procent van de overige verzoeken.

Censuur

Het afgelopen half jaar kwamen voor het eerst verzoeken tot verwijdering binnen vanuit Azerbeidzjan, Bosnië en Herzegovina, Hongarije, Monaco, Mauritius, de Filipijnen, Saudi-Arabië, Slowakije, Trinidad en Tobago en Zuid-Afrika. Google gaat niet op alle verzoeken in.

Uit informatie van de zoekgigant blijkt dat veel overheden vaak ten onrechte pagina’s willen laten verwijderen of er een verkeerde reden voor opvoeren. Bijvoorbeeld vanuit de Filippijnen kwam het verzoek vijf blogs te verwijderen omdat er kritiek geuit werd op een burgemeester.

Beweeg de cursor over de infographics om de percentages en aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Google. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Vanuit de Verenigde Staten werd gevraagd zeven Youtube-video’s te verwijderen vanwege kritiek op de overheid. Ook in dit geval gaf Google niet thuis. Hoe vaak er wereldwijd wordt ingestemd met het verwijderen van content is niet bekend.