AMSTERDAM - Na KPN en T-Mobile blijkt dat ook Vodafone de omzet ziet teruglopen als het gevolg van een daling van het sms- en belverkeer. Toch heeft Vodafone vertrouwen in de toekomst.

Dat laat woordvoerder Joost Galema desgevraagd weten aan NU.nl.

Vodafone wist in de eerste helft van het gebroken boekjaar 2012/2013 (april tot en met september 2012) een omzet te behalen van 944 miljoen euro. Dat is 1,9 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De daling is volgens Vodafone het gevolg van de lagere inkomsten uit bellen en sms’en. "Vodafone wist dit deels te compenseren met de groei in het gebruik van mobiel internet", zo staat in het persbericht. Toch liep de omzet dus licht terug.

Transitiefase

Volgens Galema is dat echter geen reden tot zorg. "We zitten in een transitiefase. De inkomsten uit sms'en en bellen gaan voor een groot deel over naar inkomsten uit mobiel internet. We hebben daarop geanticipeerd door mobiel internet niet meer onbeperkt aan te bieden."

"Meer gebruik betekent nu meer betalen. Het is een feit dat het gebruik van mobiel internet nog steeds groeit." Galema kan niet zeggen of Vodafone in de toekomst ook prijsverhogingen verwacht door te voeren.

T-Mobile en KPN

Vorige week bleek nog dat de teruglopende inkomsten uit sms- en belverkeer ook op de omzet van T-Mobile drukken. Algemeen directeur Thomas Berlemann stelde toen dat hij zich wel zorgen maakt over de omzet.

"De dalende inkomsten in de markt beïnvloeden de gehele sector en vormen een uitdaging voor toekomstige investeringen die de groei van mobiel internet mogelijk moeten maken."

Ook bij KPN daalt de omzet, zo bleek eind oktober.

Het aantal aansluitingen bij Vodafone steeg in de afgelopen zes maanden met 1,5 procent tot 5,34 miljoen.