Iraans parlement onderzoekt dood blogger

TEHERAN - Het Iraanse parlement heeft een onderzoek ingesteld naar de dood van de Iraanse blogger Sattar Behesti.  

Dat meldde het Iraanse persbureau ISNA zondag op gezag van de vice-voorzitter van het parlement, Mohammad Hassan Abutorabi.

Volgens oppositiegroepen in Iran is Behesti (35) doodgemarteld in de beruchte Kahrizak-gevangenis in Teheran omdat hij het Iraanse regime had bekritiseerd op internet.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de nationale veiligheidscommissie van het parlement. De resultaten van het onderzoek zullen publiek worden gemaakt, aldus Abutorabi tegen ISNA.

Amnesty

De Verenigde Staten en Frankrijk riepen Iran vorige week op een onderzoek in te stellen naar de dood van Behesti, nadat mensenrechtenorganisatie Amnesty had gemeld dat hij mogelijk door marteling om het leven was gekomen.

Iraanse autoriteiten lieten Behesti's familie op 7 november weten dat het lichaam van de blogger kon worden opgehaald in de gevangenis, aldus oppositiegroepen. Hij zat daar sinds eind oktober na te zijn gearresteerd wegens het bekritiseren van het regime.

Lastiggevallen

In zijn laatste blogbericht voor zijn arrestatie had Behesti geschreven dat hij constant telefonisch werd lastig gevallen door leden van de veiligheidstroepen. ''Gisteren dreigden zij mijn moeder te vertellen dat zij binnenkort in het zwart gekleed zou gaan als ik niet zou zwijgen'', aldus Behesti.

Lees meer over:
Tip de redactie