AMSTERDAM - Een werknemer van het bedrijf Flexjob is onterecht ontslagen omdat ze nadat zij boos haar werk had verlaten, zich ziek gemeld heeft via Whatsapp. De rechter geeft een Whatsappbericht juridische status.

Dat blijkt uit een uitspraak van de voorzieningenrechter in Groningen.

De werknemer van Flexjob verliet op 17 april voor het einde van haar werkdag boos het kantoor. Ze riep onder meer: "Dit werk is niks voor mij. Ik wil dit ook niet meer en stop ermee."

De werkgever stuurde de vrouw vervolgens een brief met een bevestiging van haar ontslag. De werknemer stelt echter dat zij geen ontslag heeft genomen. Dat blijkt onder meer uit een Whatsapp-bericht op 18 april met daarin een ziekmelding.

Vinkjes

Flexjob stelt dat het bedrijf geen bericht gezien heeft, maar volgens de rechter bewijzen de twee vinkjes naast het bericht dat de melding aangekomen is op het toestel van de werkgever.

"Aan de stelling dat Flexjob het bericht niet heeft ontvangen gaat de rechter als onvoldoende onderbouwd voorbij. Het blijkt immers dat er naast het bericht twee vinkjes zijn geplaatst. Op grond hiervan kan zonder meer worden aangenomen dat het bericht succesvol is afgeleverd op het apparaat", zo concludeert de rechter.

"Los van de vraag of deze wijze van communicatie de geëigende weg is voor een ziekmelding, had Flexjob hieruit kunnen en ook moeten afleiden dat de werknemer geen ontslag beoogde."

Geen sluitend bewijs

Internetjurist en -deskundige Danny Mekic laat aan NU.nl weten: "Er is al meermaals aangetoond dat de technieken waar Whatsapp gebruik van maakt niet 100 procent veilig zijn. Zo'n vinkje geeft dan ook geen sluitend bewijs."

Volgens Mekic kan alleen Whatsapp nagaan of het bericht echt is aangekomen. Bovendien kan door een verstoring in het netwerk volgens hem een bericht uiteindelijk niet aangekomen zijn. "Ik zou zeggen dat zo'n vinkje absoluut niet de waarde kan hebben van een ontvangsbevestiging met handtekening van een aangetekende brief."

Voor zover Mekic weet is een dergelijke uitspraak over Whatsapp niet eerder voorgekomen.

Whatsapp

Whatsapp stelt zelf in de voorwaarden: "Twee vinkjes betekent dat een bericht succesvol afgeleverd is bij de telefoon van je vriend(in) waarmee je chat. Opmerking: dit geeft niet aan dat het bericht is gelezen, enkel dat het is afgeleverd."

De Groningse rechter heeft bepaald dat Flexjob de werknemer het gemiste salaris en vakantiegeld inclusief rente alsnog moet uitbetalen.