Rampsms'jes nog niet op alle toestellen

AMSTERDAM - De sms’jes over rampinformatie die vanaf donderdag via NL-Alert verstuurd worden, werken nog niet voor alle klanten van Vodafone en T-Mobile.

Dat blijkt uit een persbericht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

NL-Alert is vanaf donderdag in gebruik genomen. Tijdens rampen kunnen via het systeem een soort sms’jes verstuurd worden. Omdat het geen échte sms'jes zijn, kunnen de meldingen ook verstuurd worden als het mobiele netwerk niet bereikbaar is.

Eerder werd al bekend dat diverse telefoons de meldingen niet ondersteunen. Bijvoorbeeld de iPhone kan de sms’jes niet ontvangen. "Op dit moment werkt NL-Alert al op meer dan de helft van de mobiele telefoons", aldus het ministerie.

2G en 3G

Nu is duidelijk dat de netwerken van Vodafone en T-Mobile de meldingen pas begin volgend jaar volledig zullen ondersteunen. Er zijn toestellen die de meldingen alleen over 3G kunnen binnenkrijgen.

Bij KPN wordt die functie al ondersteund, bij de andere twee providers nog niet. Daar werken de meldingen alleen bij toestellen die 2G-meldingen accepteren. T-Mobile stelt dat het er dus vooral om gaat dat de fabrikanten hun toestellen updaten.

Via een speciale webpagina kunnen mensen controleren of hun eigen telefoon ook noodsms'jes kan ontvangen. Bij de meeste toestellen moeten daarvoor handmatig instellingen worden veranderd

Regio's

Voor het systeem is Nederland onderverdeeld in 5000 regio's. De overheid kan gericht aan één of meerdere van die regio's berichten sturen in geval van nood. NL-Alert wordt alleen ingeschakeld in situaties waarbij levens of de volksgezondheid op het spel staan. In de sms'jes staat dan wat er aan de hand is en wat mensen het best kunnen doen.

Lees meer over:
Tip de redactie