T-Mobile bezorgd over groei mobiel internet

AMSTERDAM - T-Mobile maakt zich zorgen over de omzet op lange termijn. Algemeen directeur Thomas Berlemann ziet uitdagingen voor de groei van mobiel internet.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die T-Mobile woensdag bekendmaakte.

Berlemann stelt in een reactie op de cijfers: "Onze constante focus op kosten heeft geleid tot een verbetering van onze brutowinst. Op lange termijn ben ik echter bezorgd over de omzet. De dalende inkomsten in de markt beïnvloeden de gehele sector en vormen een uitdaging voor toekomstige investeringen die de groei van mobiel internet mogelijk moeten maken."

Datagebruik

Eric Dekker, woordvoerder van T-Mobile, stelt tegenover NU.nl dat investeringen in mobiel internet noodzakelijk zijn omdat het dataverkeer zo hard groeit. "De trend is dat deze groei nog wel even doorzet."

In het derde kwartaal van 2012 verbruikten klanten van T-Mobile 47 procent meer mobiel internet dan een jaar geleden.

T-Mobile hoopt door de organisatie verder te stroomlijnen sneller te kunnen reageren op 'dynamische marktontwikkelingen'. De efficiëntie van de organisatie moet verbeterd worden en de nadruk zal liggen op investeringen in de mobiel internet-initiatieven. Precieze maatregelen en plannen noemt T-Mobile niet.

Gevolgen

Volgens Dekker betekenen de zorgen niet direct dat een prijsstijging van mobiel internet zal volgen om investeringen veilig te stellen. Ook wil hij niets zeggen over de exacte gevolgen als deze investeringen uitblijven.

T-Mobile boekte in het derde kwartaal van 2012 een omzet van 413 miljoen euro, een daling van 4 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. De EBITDA (brutowinst) steeg met 18 procent tot 143 miljoen euro.

De omzet loopt al een tijdje terug omdat providers minder inkomsten binnen krijgen uit voice en sms en de groeiende markt voor mobiel internet niet voor genoeg compensatie zorgt. T-Mobile heeft inmiddels 4,8 miljoen klanten.

Er vindt momenteel een frequentieveiling plaats in Nederland waarbij onder meer bandbreedte voor 4G-netwerken geveild wordt. Ook T-Mobile neemt hoogstwaarschijnlijk deel aan de veiling.

Lees meer over:
Tip de redactie