AMSTERDAM - Een Amerikaanse rechter heeft enkele uren voor een rechtszaak tussen Apple en Google van start zou gaan, besloten de hele zaak te verwerpen.

Dat melden diverse Amerikaanse media dinsdag.

Apple heeft Google aangeklaagd in verband met de patenten die het in handen heeft sinds de overname van Motorola Mobility. De iPhonemaker beschuldigt de internetgigant van concurrentievervalsing.

Rechter Barbara Crabb twijfelt of ze wel de juridische autoriteit heeft om de eisen van Apple te horen.

Google liet in een reactie weten verheugd te zijn met het verwerpen van de zaak. Apple wilde niet direct reageren, maar liet schriftelijk weten dat het van mening is dat Crabb wel degelijk de autoriteit heeft.

Licenties

Google heeft sinds de overname van Motorola tienduizenden patenten in handen. Een deel hiervan zijn zogeheten standaard essentiële patenten. Deze zijn zo belangrijk dat het als industriestandaard gezien wordt. Het bedrijf dat het patent bezit, moet daarom op een eerlijke en redelijke manier licenties uitgeven.

Volgens Apple, en ook Microsoft, is dat niet gebeurd. Zowel in Europa als de Verenigde Staten loopt vanuit de autoriteiten ook een onderzoek naar Google en Motorola.

Vergoeding

De concurrenten zijn van mening dat Google een te hoge vergoeding vraagt voor de licenties. Apple stelde eerder al dat het niet van plan is meer dan 1 dollar per toestel te betalen, wat Crabb ook oordeelt.

De rechter vroeg zich vervolgens af of ze wel de positie had om alleen een advies te geven. Volgens recente berichten zou Google op zoek zijn naar een vergoeding van 10 dollar per toestel.

Wat er nu met de zaak gebeurt, is niet duidelijk.