WASHINGTON - Facebook gaat nieuwe gebruikers beter uitleggen hoe de privacy-instellingen van de sociale netwerksite werken.

Dat meldt het bedrijf vrijdag in een blogpost.

Nieuwe Facebookgebruikers krijgen vanaf nu duidelijke instructies over de instellingen, regels over apps en spelletjes, advertenties, het taggen van foto's en over hoe de site voor nieuwe gebruikers vrienden en kennissen vindt. Zo moeten ze meer inzicht krijgen in welke informatie ze met wie delen.

Als bezoekers van de site blunderen met hun privacy-instellingen, kan dat grote gevolgen hebben. Zo gebeurde het meerdere malen dat Facebookgebruikers per ongeluk een privéfeest openlijk aankondigden op de site. Dat zorgde onder meer in Duitsland voor problemen, maar ook in het Nederlandse Haren braken onlusten uit toen zo'n feest duizenden bezoekers trok.

Dergelijke 'Facebookfeesten' brachten in Duitsland flink oplopende politiekosten met zich mee. Zo bezochten ruim 22.500 mensen in juni een feest in Backnang. Het kwam Facebook op felle kritiek van politici te staan. De Europese Facebookdirecteur Richard Allen beloofde daarop met een privacyhandleiding te komen.