AMSTERDAM - De nieuwe thuiskopieheffing is goed voor componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers, maar de opbrengst is volgens Buma/Stemra en Stichting de Thuiskopie te laag.

Volgens de auteursrechtenorganisatie zal de netto opbrengst van de heffing op bijvoorbeeld harde schijven en smartphones rond de 27 miljoen euro per jaar liggen.

Dat cijfer werd donderdag ook door een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid genoemd. Het bedrag is gelijk aan wat stichting de Thuiskopie in 2005 incasseerde.

Volgens Buma/Stemra zijn consumenten sindsdien alleen maar meer muziek gaan kopiëren. ''De kraan met illegaal aanbod staat nog steeds wagenwijd open'', liet directievoorzitter Hein van der Ree van Buma/Stemra vrijdag in een reactie weten.

Hij noemt de nieuwe heffing wel een stap op weg naar een gezonde muziekmarkt, maar zeker geen eindstation. Buma/Stemra wijst erop dat het online legale aanbod alleen kan groeien en ontwikkelen bij een goede handhaving tegen illegaal aanbod.

65 miljoen

De Stichting de Thuiskopie reageert nagenoeg hetzelfde. Voorzitter Cees Vervoord: "Hoewel we verheugd zijn over het feit dat middels de nieuwe regeling er op de belangrijkste voorwerpen voor het maken van thuiskopieën nu eindelijk een heffing van toepassing is, zijn we teleurgesteld over de hoogte van de tarieven en de duur van de regeling."

Vervoord vindt de heffing ook te laag omdat consumenten de afgelopen jaren steeds meer zijn gaan kopiëren. De voorzitter stelt een compensatie rond de 65 miljoen euro per jaar moet zijn.

Nieuwe heffing

Donderdag werd bekend hoe de nieuwe thuiskopieheffing eruit gaat zien. De heffing is een compensatie voor auteursrechthebbenden voor het downloaden uit illegale bron. Voorheen gold alleen een heffing op lege cd's en dvd's.

Vanaf 1 januari 2013 moet ook voor telefoons, tablets en pc's een extra bedrag betaald worden. Bekijk hieronder de nieuwe bedragen.

Apparaat Opslag Heffing
CD-R   € 0,03
DVD   € 0,03
Externe HDD   € 1,00
Audio-/Videospeler ≤ 2Gb € 1,00
  > 2Gb € 2,00
HDD Recorder/Settopbox ≤ 160 Gb € 2,50
  > 160 Gb € 5,00
Telefoon met Mp3-speler < 16 Gb € 2,50
  ≥ 16 Gb € 5,00
Tablet ≤ 8 Gb € 2,50
  > 8Gb € 5,00
PC/Laptop   € 5,00