AMSTERDAM - Facebook hoeft uiteindelijk niet 1 miljard maar ‘slechts’ 715 miljoen dollar voor Instagram te betalen.

Dat heeft het sociale netwerk te danken aan de malaise op de beurs. Sinds Facebook in mei 2012 naar de beurs ging, is het aandeel flink in waarde gedaald.

Uit documenten die Facebook met een investeerder gedeeld heeft, blijkt dat uiteindelijk ‘slechts’ 715 miljoen dollar voor fotodienst Instagram betaald hoeft te worden. De originele aankoopprijs lag op 1 miljard dollar.

The Next Web legt uit dat de verklaring hiervoor gezocht moet worden in de verminderde waarde van aandelen Facebook.

De overname bestond namelijk voor een deel uit contanten en voor een deel uit betaling in aandelen. Facebook betaalt Instagram 300 miljoen dollar in aandelen en geeft bovendien 12 miljoen aandelen uit.

Deze aandelen komen pas over drie jaar volledig in handen van de nieuwe eigenaren en zijn dan naar schatting 194 miljoen dollar waard. Het totale aankoopbedrag voor Instagram komt daarmee uit op 715 miljoen dollar.

2 miljard

Eerder werd overigens bekend dat Instagram bij de onderhandelingen met Facebook in eerste instantie vroeg om 2 miljard dollar. 

Sinds de beursgang van Facebook in mei is de waarde van een aandeel bijna gehalveerd. Woensdag noteerde het bedrijf overigens de grootste stijging ooit. Een aandeel werd in één dag bijna 20 procent meer waard.