AMSTERDAM - Een Nederlandse hostingprovider moet de website Sumotorrent offline halen. Zo oordeelde een Haagse rechtbank woensdag nadat de Stichting Brein XS Networks had aangeklaagd.

Volgens de rechtbank had XS Networks de website meteen offline moeten halen na een eerdere dagvaarding van Brein.

Het had voor de host meteen duidelijk moeten zijn dat via Sumotorrent auteursrechten werden geschonden en dat dit het enige doel was van de site.

De rechtbank zegt niet te vinden dat XS Networks zelf auteursrechten heeft geschonden. Dat was wel de stelling van Brein, maar volgens de rechtbank zijn de auteursrechtenschendingen zelf alleen toe te schrijven aan de gebruikers van Sumotorrent.

Schadevergoeding

De site moet binnen 24 uur offline worden gehaald. Doet XS Networks dit niet, dan moet een dwangsom van 10.000 euro per dag worden betaald tot een maximum van 500.000 euro. Volgens Brein heeft Sumotorrent inmiddels de tijd gehad om te verhuizen naar een Oekraïnse provider.

XS Networks moet ook de schade vergoeden die voor rechthebbenden is ontstaan toen de site illegaal online werd gehouden. Om hoeveel schade het gaat en hoe dit zal worden berekend, is niet bekend.

Identiteit

Verder moet XS Networks de identiteitsgegevens van de eigenaren van Sumotorrent overdragen aan Brein. Eerder werden al klantgegevens en een paspoortkopie toegestuurd, maar die waren volgens Brein 'evident vals'.

XS Networks moet nu alle informatie die het over de houders van Sumotorrent heeft alsnog binnen drie dagen overhandigen. Als dit niet gebeurt moet ook een dwangsom betaald worden.