AMSTERDAM - Het Europees Parlement gaat strengere controles houden op bedrijven die technologie exporteren waarmee censuur kan worden toegepast.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake diende enkele amendementen in op een bestaande wet die de export van zogenoemde 'dual-use' technologie beperkt. Die werden dinsdag aangenomen.

Dat kan bijvoorbeeld gaan om waterpompen die zowel in waterinstallaties als in nucleaire fabrieken kunnen worden gebruikt. Vanaf dinsdag kan de EU ook strenger toezicht houden op technologieën die mogelijk kunnen worden gebruikt om mensenrechten te schenden.

"Er zijn een heleboel bedrijven die dit soort technologieën exporteren vanuit Europa", vertelt Schaake aan NU.nl. "Er waren te weinig wetten om te vragen aan bedrijven: 'Wat exporteren jullie eigenlijk?'"

Made in Europe

In een speech voor het Europees Parlement zei Schaake dinsdag dat technologie vaak wordt ingezet om mensen in ontwikkelende landen te censureren. "Te vaak dragen die onderdrukkende technologieën het label 'Made in Europe'", aldus Schaake.

Eind 2011 raakte een Italiaans bedrijf in opspraak omdat het de overheid van Syrië zou hebben voorzien van software waarmee internetverkeer in de gaten kon worden gehouden. Ook Nederlandse bedrijven zouden apparatuur hebben geleverd aan Syrië.

Noodgevallen

Door de amendementen kunnen EU-lidstaten deze technologieën beperken en controleren. In noodgevallen kunnen ook exportbeperkingen worden opgelegd aan technieken die nog niet officieel als gevaarlijk zijn geclassificeerd.

Het voorstel van het parlement moet nog wel worden goedgekeurd door de Europese Commissie.