BRUSSEL - Eurocommissaris Kroes verzet zich niet langer tegen het Nederlandse standpunt over netneutraliteit. Iedereen moet dezelfde kans krijgen diensten aan te bieden.

Dat blijkt uit de antwoorden van de Eurocommissaris op vragen van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.

Zij maakte zich zorgen over de plannen van telecomoperators om geld te gaan rekenen voor de toegang tot diensten op internet, een zogenaamde ‘tolpoort’.

Open platform

Internet moet volgens Kroes worden gehandhaafd als ‘een open platform waarop alle aanbieders, ook kleine en nieuwe aanbieders, kunnen innoveren’. Netneutraliteit, dat in Nederland wettelijk is vastgelegd, ondersteunt dat, aldus Kroes.

Ze wijst er ook op dat overleggen van telecomoperators niet de plaats zijn om prijsafspraken te maken. “In het algemeen is de Commissie van mening dat de Internationale Telecommunicatiereglementen (ITR’s) niet het geschikte forum zijn om verrekenings-  en tariefstelsels vast te stellen”, schrijft ze.

Wel wil Kroes providers de ruimte bieden om afspraken te maken over de kwaliteit van bepaalde diensten, zoals TV, video, bellen via internet of zakelijke diensten. Maar als daarvoor bijzondere maatregelen worden genomen mag dat het gewone internetverkeer niet achterstellen.

Tolpoort

Sargentini reageert opgetogen op de antwoorden van Kroes. Ze is blij dat het gevaar dat plannen voor een tolpoort in ‘onwrikbare internationale telecomregels’ worden opgenomen, is volgens haar geweken.

“Ik probeer Kroes al tijden ervan te overtuigen dat netneutraliteit het beste uitgangspunt is voor de ontwikkeling van het internet”, zegt ze tegenover NU.nl.

Beperkingen

Toch verwacht Sargentini dat zij nog werk te verzetten heeft rond netneutraliteit. “Kroes denkt nog steeds het voldoende is als consumenten weten hoe ze door hun provider worden beperkt in hun gebruik van internet”, betoogt ze.

“Ik geloof daar niets van - en word daarin gesteund door het rapport van de Europese toezichthouder, die aantoonde dat telecombedrijven in Europa op grote schaal het internet voor hun klanten beperken. Dat is niet hun rol.”