AMSTERDAM - Terroristen gebruiken steeds vaker het internet om aanhangers te werven en om propaganda te verspreiden. Daarvoor waarschuwen de Verenigde Naties.

In een rapport (pdf) roept de VN op tot betere internationale samenwerking om de online activiteit van terroristen tegen te gaan.

"De bevordering van extremistische retoriek, waarin wordt opgeroepen tot geweld, komt veel voor op het groeiende aantal internetplatforms waarop gebruikers zelf informatie plaatsen", aldus de VN. "Informatie die vroeger aan een klein publiek werd verspreid via CD's en DVD's is nu online te vinden."

De VN wijst specifiek naar sociale netwerken als Twitter en Facebook, waar terroristen actief zouden zijn. Maar ook via videosite Youtube en downloadsite Rapidshare verspreiden zij hun boodschap.

Landsgrenzen

Terrorismebestrijders uit verschillende landen kwamen in Wenen bijeen om het rapport te bespreken. Daar zei Hans-Georg Maassen, het hoofd van de Duitse terrorismebestrijding: "Sociale netwerken als Facebook worden steeds relevanter", zo meldt Bloomberg.

"Terroristen kunnen zo banden ontwikkelen dwars door de landsgrenzen heen."

Volgens de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner moeten Facebook en andere sociale netwerken ook worden ingezet om terrorisme te bestrijden.