AMSTERDAM - KPN-klanten sms'en gemiddeld nog 30 keer per maand. Dat is flink minder dan de 56 sms'jes die de gemiddelde klant nog per maand stuurde in 2010.

Dat schrijft Tweakers. De belangrijkste oorzaak van het wegebben van de sms-aantallen lijkt te liggen in berichtenservices als WhatsApp, Facebook Messenger en BlackBerry Ping, waarmee het mogelijk is om gratis berichten te versturen.

KPN heeft minder mobiele abonnees verloren dan in voorgaande jaren. Wel betalen abonnees nu gemiddeld 22 euro per maand, een euro minder dan vorig jaar.

Verder groeit het aantal afnemers van de tv-diensten van KPN snel. Ook het glasvezel-internet van KPN is populair. Daarvan maken nu 198.000 mensen gebruik, drie keer zo veel als in 2011.

Omzetcijfers

Uit cijfers van telecomwaakhond OPTA bleek eerder al dat in het eerste kwartaal van 2012 ongeveer 11 procent minder sms'jes werden verstuurd dan in het laatste kwartaal van 2011. In die periode steeg het dataverbruik met 6%.

Verder blijkt uit de kwartaalcijfers dat de omzet van KPN het afgelopen kwartaal met 6,5% daalde naar 3,05 miljard euro. Vooral op de Duitse markt heeft het bedrijf te maken met felle concurrentie.