
'Nieuwe thuiskopieheffing is veel te hoog'
Dat is de conclusie van een onderzoek van accountantsbureau PWC in opdracht van drie brancheorganisaties. In totaal zijn 2.858 mensen ondervraagd
Uit onderzoek blijkt dat er wel schade is door het downloaden uit illegale bron of het thuis kopiëren van een legaal gekocht werk, maar dat deze veel kleiner is dan gesteld door de muziek- en filmindustrie. Dat komt volgens PWC omdat er ook positieve effecten zitten aan hergebruik.
Uit het onderzoek komt een lager schadebedrag, namelijk 12,8 miljoen euro per jaar. Daar komt bij dat er ook sprake is van een promotie-effect wat betekent dat makers van muziek- of films meer geld ophalen door de promotie van het materiaal. Dat zou zo’n 0,7 miljoen per jaar waard zijn. De jaarlijkse schade zou dan 12,1 miljoen bedragen.
Heffing
De drie organisaties treden naar buiten, omdat het Ministerie van Veiligheid en Justitie binnenkort een prijs gaat vaststellen voor de heffing die iedere burger moet gaan betalen voor mobiele telefoons, tablets, harde schijven of geheugenkaartjes. Deze zomer werd al duidelijk dat de Stichting Thuiskopie denkt aan een heffing van in totaal 60 miljoen euro.
Volgens de drie brancheorganisaties is dat bedrag dan veel te hoog. "Daar komt een enorme administratieve rompslomp bij, terwijl dat niet nodig is", zegt André Habets, directeur van FIAR CE tegenover NU.nl. FIAR is de vereniging van leveranciers van audio en visuele media
Hij benadrukt dat het bedrag mogelijk nog veel lager uit kan vallen als bij een lopende rechtszaak de kosten voor het downloaden uit illegale bron buiten beschouwing wordt gelaten. Dan zou de schade voor alleen de kopieën voor eigen gebruik zo’n 4 miljoen euro bedragen.
Marktverstoring
Volgens ICT-Office, de vereniging van ICT-bedrijven in Nederland, is er sprake van marktverstoring door de heffing. "Je kunt niet aan optimale pricing doen. Je moet ook BTW betalen over de heffing", zegt directeur Dirk van Roode tegenover NU.nl.
Wat de administratieve kosten zijn van de heffing is onduidelijk. "Zakelijk gebruik is vrijgesteld. Je moet dus bijhouden wat het gebruik van een verkoop is."
Onverantwoord
Er is een felle discussie over de aanpak rond zowel de thuiskopie als het downloaden uit illegale bron. Eerder deze week stelden wetenschappers dat de huidige aanpak van de problemen niet werkt. Zo zou het blokkeren van The Pirate Bay nagenoeg niets opleveren. Stichting BREIN, die voor auteursrechten opkomt, noemde die conclusies 'onverantwoord'.
De brancheorganisaties die het onderzoek uit lieten voeren zijn ICT-Office, FIAR en STOBI, die leveranciers van blanco-informatiedragers vertegenwoordigt.