AMSTERDAM - De theaters draaiden een groot deel van de Tweede Wereldoorlog op volle toeren, ook in het illegale circuit. Wie informatie zoekt over al deze voorstellingen kan vanaf donderdag terecht op de website www.theater2wo.nl. Het Theater Instituut Nederland heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Het instituut heeft uit zijn uitgebreide collectie programmaboekjes, recensies en archieven van gezelschappen en toneelspelers een overzicht samengesteld van alle voorstellingen tijdens de oorlog. Het gaat om voorstellingen die door of onder begeleiding van professionele theatermensen zijn gespeeld. Dat gebeude op officiële podia, maar ook in barakken van een kamp of in de illegaliteit ergens tussen de schuifdeuren.

Daarnaast geeft de site achtergrondinformatie over het theater in de oorlog en worden er artikelen over dit onderwerp gepubliceerd. Het instituut beoogt de weg vrij te maken voor een systematisch en grondig onderzoek naar deze periode. Onderzoekers kunnen concrete informatie opzoeken: welke stukken, welke acteurs, wie regisseerde er en waar en wanneer was de opvoering.

De gegevens over het professionele theater kunnen vrij compleet worden geleverd. Met de illegale voorstellingen en die in de kampen ligt het moeilijker. Het Theater Instituut is dan ook naarstig op zoek naar iedereen die hierover nog informatie bezit.