AMSTERDAM - Nederland heeft niet langer het snelste internet van Europa. Zowel Letland als Zwitserland zijn ons land voorbijgestreefd.

Dat blijkt uit onderzoek van Akamai. De bedrijven analyseerden gegevens van ruim 1 miljard unieke webgebruikers uit 242 landen.

Nederland had al enige tijd het snelste internet van het EMEA-gebied (Europa, Midden-Oosten en Afrika), maar moet de koppositie nu afstaan aan Zwitserland.

De gemiddelde snelheid van breedbandinternet in Nederland kwam in het tweede kwartaal van 2011 uit op 8,0 Mbps. Dat is een afname van 6,8 procent in vergelijking met een jaar geleden.

Zwitserland en Letland

In Zwitserland ligt de gemiddelde snelheid op 8,4 Mbps (+ 16 procent), Letten internetten gemiddeld met 8,7 Mbps (+ 5,5 procent). Zuid-Korea voert de globale lijst aan met een snelheid van 14,2 Mbps. Wereldwijd is 3 Mbps gemiddeld.

Akamai geeft ook andere gegevens over Nederland. Zo is 79 procent van de verbindingen sneller dan 4 Mbps en 18 procent sneller dan 10 Mbps.

Mobiel internet

De snelheid van mobiel internet is in het rapport ook meegenomen. In Nederland ligt die op 1,5 tot 1,8 Mbps gemeten bij de drie providers. De resultaten worden geanonimiseerd en het is dus niet duidelijk welke provider de snelste mobiele verbinding levert.

De pieksnelheden liggen tussen de 4,4 en de 8,1 Mbps.

Bekijk hieronder de top 10 van landen met gemiddeld het snelste breedbandinternet:

Letland: 8,7 Mbps
Zwitserland: 8,4 Mbps
Nederland: 8,0 Mbps
Tsjechië: 7,2 Mbps
Denemarken: 6,7 Mbps
Finland: 6,6 Mbps
Roemenië: 6,5 Mbps
België: 6,5 Mbps
Oostenrijk: 6,3 Mbps
Ierland: 6,2 Mbps