AMSTERDAM - Het downloaden van met auteursrecht beschermde films en games neemt ondanks bestrijding vanuit de entertainmentindustrie toe. Alleen muziek wordt minder uit illegale bron gedownload door legale alternatieven.

Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van het IVIR, het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam. Zij ondervroegen ruim 2000 mensen over downloaden en koopgedrag van boeken, films, games en muziek.

Het downloaden van muziek uit illegale bron neemt af. Dat is volgens de onderzoekers een trend die al in 2008 zichtbaar werd en die zich nu door zet.

De oorzaak zit in het feit dat er voldoende legale alternatieven zijn voor consumenten. "Dat is vooral de verdienste van de muziekindustrie, die met nieuwe businessmodellen de weg omhoog lijkt te hebben gevonden", zegt Joost Poort, een van de onderzoekers, tegenover NU.nl.

Films en series

"Het downloaden uit illegale bron van films en series is de afgelopen jaren nog duidelijk toegenomen", concludeert hij ook. Hij benadrukt dat hierdoor duidelijk wordt dat alle acties van de entertainmentindustrie weinig succes hebben gehad.

"Dat laatste wijst er ook op dat handhaving niet de verklaring is voor het verminderde downloaden van muziek. Succesvolle handhaving zou niet alleen op muziek maar ook op films effect moeten hebben."

Pirate Bay

Ook de blokkade van de The Pirate Bay blijkt niet succesvol, omdat het omzeilen van de blokkade gemakkelijk is. "Voor driekwart van de ondervraagden is de blokkade niet relevant, omdat ze toch al niet meer downloaden uit illegale bron. De kwart voor wie de blokkade wel bedoeld is, is grotendeels immuun voor de maatregel", weet Poort.

"Slecht zo’n 5 procent geeft aan daadwerkelijk minder te downloaden door de blokkade. Dat is toch wel een laag rendement."

Opmerkelijk genoeg is muziek op cd of lp nog altijd het meest populair om te kopen in winkel of internetwinkel. Daarna is met 36,5 procent het gratis downloaden of streamen uit legale bron (Spotify, Youtube of website muziekmaker) populair.

Op de derde plaats komt het downloaden uit illegale bron 21,7 procent, terwijl het downloaden uit betaalde, legale bron de gelederen sluit.

Aanjager

Verder blijkt uit het onderzoek dat mensen die downloaden uit illegale bron meer gebruikmaken van het legale aanbod dan mensen die dat niet doen. Ook blijken zij meer merchandise rond muziek te kopen en vaker naar de bioscoop of een concert te gaan.

Het onderzoek is gesponsord door Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Ziggo, KPN, XS4ALL, DELTA, CAIW en de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB).