AMSTERDAM - Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) stapt naar de rechter om erachter te komen welke informatie politie en justitie opvragen bij sociale media.

Dat schrijft de organisatie dinsdag op de website.

Al maanden probeert BoF informatie over het aftappen van sociale media in handen te krijgen. Arjan El Fassed, voormalig Kamerlid voor GroenLinks, stelde bovendien meerdere keren Kamervragen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil echter niet openbaar maken hoe vaak opsporingsdiensten informatie van sociale media opvragen en gebruiken. BoF stapt daarom nu naar de rechter.

"Het niet vrijgeven van deze informatie is in strijd met de Wet openbaarheid van bestuur en het bestuursrecht", aldus Ot van Daalen, directeur van BoF, tegenover NU.nl.

Bevoegdheid

"Voor het vervullen van haar opsporingstaak, is het natuurlijk belangrijk dat de politie de bevoegdheid heeft om dit soort informatie op te vragen", aldus BoF op de site. "Maar dan nog steeds vormt zo’n bevoegdheid een grote inbreuk op het grondrecht op privacy en op communicatievrijheid."

"Zonder de door ons gevraagd openheid over gegevensopvragingen kunnen we niet controleren of deze bevoegdheden op een juiste en zorgvuldige manier worden ingezet."

Flauwekul

Het ministerie weigert tot nu toe inzicht te geven omdat er uit de documenten informatie over afzonderlijke onderzoeken kan worden afgeleid. Bovendien zouden mensen met kwade bedoelingen zich anders gaan gedragen op sociale media.

BoF noemt deze argumenten flauwekul. "We hebben om geaggregeerde cijfers gevraagd. Daar is geen informatie over afzonderlijke opsporingsonderzoeken uit af te leiden. Het is ook al lang en breed bekend dat de politie gegevens bij aanbieders van sociale netwerken kan opvragen en dat ook doet."

Wanneer de rechter uitspraak zal doen, is niet bekend.

El Fassed

El Fassed, die sinds de verkiezingen geen Kamerlid meer is voor GroenLinks, laat in een reactie aan NU.nl nog weten: "Terwijl bedrijven als Google en Twitter wel openheid geven over vorderingen van gegevens door overheden, leidt de koppigheid van justitie en het verzet tegen transparantie tot onnodige speculaties."

Volgens hem valt het niet uit te leggen waarom cijfers over telefoontaps wel bekend zijn en het aantal vorderingen van privegegevens bij sociale media als Hyves en Facebook zo krampachtig verborgen blijven.