AMSTERDAM - Google hoeft het vernieuwde privacybeleid niet volledig terug te draaien, maar er moeten wel diverse aanpassingen gedaan worden.

Dat blijkt uit de conclusies van de Franse privacywaakhond CNIL. De toezichthouder onderzocht de in juni geïntroduceerde privacyvoorwaarden namens de hele Europese Unie.

Eerder gingen geruchten dat de EU-toezichthouders de zoekgigant zouden dwingen het beleid helemaal terug te draaien, maar dat is volgens CNIL niet noodzakelijk.

In het nieuwe privacybeleid van Google geeft een ingelogde gebruiker automatisch toestemming gegevens uit diverse diensten te gebruiken. Informatie van Youtube, Google+ of Gmail kan zo gebruikt worden in bijvoorbeeld de zoekmachine.

Opt-out

CNIL wil nu dat Google een eenvoudige opt-out biedt, waarmee gebruikers kunnen aangeven dat zij niet willen dat hun gegevens voor alle diensten toegankelijk zijn. De huidige opt-out is volgens de toezichthouder niet gemakkelijk genoeg te vinden.

Volgens CNIL zitten gebruikers nu 'gevangen’ in de nieuwe regels van Google en moet er een keuze geboden worden. Bovendien wordt gesteld dat het nieuwe privacybeleid 'te breed' is en dat gebruikers meer controle over hun eigen data moeten krijgen.

CNIL formuleert in het onderzoek acht doelen die Google heeft met het samenvoegen van data uit diverse diensten. Voor vier van deze doelen moet echter expliciet toestemming gevraagd worden. Dat betekent dat er aan gebruikers een opt-in moet worden aangeboden.

Tot slot voegde CNIL toe dat het er niet op uit was de oorlog aan Google te verklaren en innovatie tegen te werken, "maar het is onze rol Google te wijzen op de verantwoordelijkheden."

De zoekgigant heeft drie tot vier maanden om aan de eisen te voldoen.

Reactie

Peter Fleischer, Global Privacy Counsel bij Google, laat in een reactie tegenover NU.nl weten dat het rapport momenteel geëvalueerd wordt. "Ons nieuwe privacybeleid geeft blijk van onze lang bestaande toewijding om de informatie van onze gebruikers te beschermen en goede producten te ontwikkelen", meent Fleischer.

"We vertrouwen erop dat onze privacyverklaringen de Europese wetgeving respecteren." Over een gemakkelijkere opt-out-mogelijkheid kan Google nog niets zeggen.