RIJSWIJK - Het plan van minister van Veiligheid Ivo Opstelten waarbij de politie van afstand mag inbreken op computers, is ''een ernstig risico voor de Nederlandse cybersecurity''.

Dat zei een woordvoerder van de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BOF) dinsdagochtend.

''De politie krijgt met dit plan een belang om de digitale infrastructuur kwetsbaar te houden, zodat zij makkelijk kunnen inbreken. Als zij dat echter kunnen, kunnen anderen dat ook. Dat risico moet onderzocht worden'', aldus de woordvoerder.

Opstelten wil juist dat de politie kan inbreken om zo ernstige vormen van cybercrime tegen te gaan. Hij beschrijft zijn voorstel in een brief aan de Tweede Kamer.

Belangrijk

''Het doel is heel belangrijk'', benadrukt de woordvoerder. ''Maar je moet wel de verhoudingen van de maatregelen bekijken. Wij vinden dat het ministerie nu echt een stap terug moet doen en eerst de effecten moet onderzoeken.''

Uit een vergelijkbaar onderzoek in Duitsland bleek dat spyware, die was geïnstalleerd door de politie, gehackt kon worden door criminelen. De politie creëerde een lek, waardoor verdachten extra risico liepen.

De woordvoerder van BOF wijst nog op een extra risico. "Als de politie telefoons aftapt, wordt niet alleen de verdachte afgeluisterd, maar ook degene met wie hij belt. Ook als diegene onschuldig is. Bij een computertap gebeurt dat in een tienvoudige vorm. Alles wat diegene verstuurt en ontvangt van anderen, wordt gezien. Daarmee staat de privacy van veel mensen op de tocht."