AMSTERDAM - De FBI waarschuwt voor de toenemende aanwezigheid van malware die zich richt op Android.

Dat staat in een verklaring van het Internet Crime Complaint center (IC3) dat deel uitmaakt van de FBI.

In de tekst verwijst de federale politiedienst specifiek naar Loozfon en FinFisher, maar stelt tegelijkertijd dat dit slechts twee voorbeelden zijn. "We zijn gewezen op de aanwezigheid van diverse soorten malware voor Android."

Loozfon is malware die gericht is op het stelen van informatie. Er bestaan verschillende versies van de software. In één geval wordt gebruikers geld beloofd voor het sturen van een aantal e-mails. De app kan echter contactgegevens uit het adresboek stelen.

FinFisher wordt door de FBI omschreven als spyware. "Na installatie kan het apparaat op afstand bestuurd en gevolg worden, waar de gebruiker zich ook bevindt. FinFisher kan eenvoudig geïnstalleerd worden als een specifieke link geopend wordt."

Tips

De FBI adviseert mensen hun telefoon goed te controleren en beveiligen en geeft een aantal tips om problemen te voorkomen.

"Controleer na aankoop altijd de standaardinstellingen en pas ze waar nodig aan. Ook is het belangrijk om de ontwikkelaar van of het bedrijf achter een app goed te controleren", zo staat in de verklaring.

Overige tips die gegeven worden zijn het controleren voor welke handelingen de app toestemming krijgt na installatie, het instellen van een wachtwoord en het installeren van beveiligingssoftware.

Android

Malware op Android is al langer een probleem, mede doordat apps niet vooraf gecontroleerd worden. Google, het bedrijf achter het mobiele besturingssysteem, verwijdert apps uit de applicatiewinkel als er klachten binnenkomen.

Volgens recente geruchten werkt Google aan een scanner die malware in de Play Store moet gaan vinden.