AMSTERDAM - In ieder geval KPN, Tele2 en UPC zullen de eventuele schade van een dreigende cyberaanval niet verhalen op de 16-jarige jongen die achter de dreigvideo zat.

Dat laten KPN, Tele2 en UPC aan NU.nl weten.

Of en welke financiële schade er is geleden maken de bedrijven niet bekend. KPN, Ziggo, UPC en Tele2 lieten vrijdag weten voorbereidingen getroffen te hebben. Zo stond er onder andere meer personeel klaar mocht er een aanval plaatsvinden.

"Wij zullen verder geen aandacht meer besteden aan dit geval", laat Tele2 maandag weten. KPN stelt: "Het is een goed teken geweest dat de jongeman zich gemeld heeft bij de politie en daar een gesprek is geweest. Daar laten we het bij."

Ziggo stelt dat het moeilijk is om vast te stellen of en welke schade er geleden is. Op de vraag of eventuele schade verhaald zal worden op de jongen antwoordt een woordvoerder: "Daar moeten we nog over nadenken."

Anonymous

De jongen had in een video gedreigd de websites van de providers en die van Stichting Brein zaterdag aan te vallen. De video was zo opgezet dat het leek alsof hij van hackerscollectief Anonymous afkomstig was.

Bekijk de video

Zondag bleek dat dit niet het geval was. De jongen meldde zich bij de KLPD en er wordt verder geen vervolg aan de zaak worden gegeven. Het Openbaar Ministerie (OM) legt uit: "De video kan niet worden aangemerkt als een bedreiging en er is daarom geen strafbaar feit gepleegd."