AMSTERDAM - Amazon zal Amerikaanse klanten die in de afgelopen twee jaar e-books voor hun Kindle hebben gekocht een deel van hun geld teruggeven.

Drie uitgevers, Simon & Schuster, Hachette en HarperCollins, hebben een schikking bereikt met de Amerikaanse overheid. Die vond dat zij prijsafspraken hadden gemaakt met Apple om de dominantie van Amazon tegen te gaan.

De uitgevers sloten overeenkomsten met verkopers van e-books om deze tegen dezelfde prijs te verkopen, terwijl Amazon klanten juist korting wilde geven op e-books. De uitgevers waren echter bang dat dit een vermindering van hun winst zou betekenen.

Amerikaanse kopers van Kindle-boeken zullen nu tussen de 0,30 en 1,32 dollar per gekocht boek terugkrijgen. De exacte prijs moet nog worden vastgesteld door de Amerikaanse rechtbank, zo schrijft Amazon in een e-mail aan klanten. Het gaat om boeken die zijn gekocht tussen april 2010 en mei 2012.

Prijzen verlagen

Het geld wordt betaald uit een fonds dat de drie uitgevers hebben opgesteld. In totaal zou er 69 miljoen dollar in dat fonds zitten. Klanten krijgen het geld automatisch gestort in hun Amazon-account, of kunnen een cheque toegestuurd krijgen.

De uitgevers Penguin en Macmillan hebben niet geschikt met de VS. Ook Apple blijft tegenspreken dat er prijsafspraken zijn gemaakt. Zij zullen waarschijnlijk in 2013 voor de rechter verschijnen.

Amazon zegt blij te zijn met deze uitkomst: "Naast de terugstorting van geld limiteren de schikkingen ook de mogelijkheid van uitgevers om e-bookprijzen te bepalen. Wij vinden deze schikkingen een overwinning voor consumenten en kijken ernaar uit om de prijzen van meer Kindle boeken te verlagen."