AMSTERDAM - De video waarin werd gewaarschuwd voor een cyberaanval tegen verschillende Nederlandse internetproviders en de stichting BREIN was waarschijnlijk het werk van een Nederlands individu. 

Dat zegt Pim Takkenberg, hoofd van de High Tech Crime Unit van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), tegenover NU.nl.

De video werd geplaatst in naam van Anonymous, de hackersgroepering die vaker achter dreigementen en cyberaanvallen zit, maar die had waarschijnlijk niets met de dreigvideo te maken.

Gisteren lieten verschillende providers weten voorzorgsmaatregelen te nemen tegen een grootschalige aanval op zaterdag. Die is tot nu toe echter uitgebleven, en Takkenberg verwacht dat dat zo blijft.

Geen activiteit

De KLPD signaleerde tijdens een onderzoek geen activiteit onder Anonymous-leden. De maker van de video wordt nu verzocht contact op te nemen met de politie, om 'een gesprek te voeren'.

Ook het Nederlandse IT-bedrijf Snow deed onderzoek naar de herkomst van de video, en leverde haar resultaten in bij de KLPD. Volgens directeur Chris Hendriks bleek snel dat de maker van de video geen professionele hacker was, omdat al gauw een bijbehorend Twitter-account viel op te sporen.

"Beseft deze jongen hoeveel honderdduizenden euro's aan voorbereidend werk er is gedaan de afgelopen dagen bij die bedrijven?", vraag hij zich af.