AMSTERDAM - De Socialistische Partij eist in kamervragen opheldering over het rapport waaruit blijkt dat de Amerikaanse overheid toegang heeft tot gegevens in de Nederlandse cloud.

De kamerleden Sharon Gesthuizen en Harry van Bommel willen van de Ministers van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie weten hoe ver die toegang gaat.

Zo maken zij zich zorgen over geheimen, handelsinformatie en gegevens over burgers die nu mogelijk ten onrechte in handen van de Amerikanen zouden zijn.

Ook vragen ze zich af of gegevens die burgers aan de overheid hebben verstrekt ook bij de opgevraagde informatie zit.

Wetgeving

Ook vragen de politici zich of Nederland al actief is zich tegen deze toegang heeft verzet. Zo willen ze weten of er contact met de Amerikaanse overheid is geweest of dat er via Europa wordt opgekomen voor de bescherming van Nederlandse gegevens.

"Ik kan me niet voorstellen dat het niet bekend was bij de ministeries. Op welk moment wist men hier al van? Dat de VS dit mag doen conflicteert met onze rechten. Dit moet een wetsovertreding in Nederland opleveren dat kan haast niet anders en daar heeft de overheid een rol in", zegt Gesthuizen tegenover NU.nl.

Adviseren

Overigens betwijfelt zij of het mogelijk is om de Amerikanen te stoppen. Daarom wil ze dat er meer werk wordt gemaakt om burgers van de gevaren op de hoogte te brengen. "Als het niet lukt de burgerrechten juridisch te beschermen dan moet je de burgers gaan adviseren wat ze moeten doen", vindt de politica dan ook.

Aanleiding voor de vragen is een rapport van het Instituut voor Informatierecht, IVIR, van de Universiteit van Amsterdam. Daarin wordt geconcludeerd dat op basis van de Amerikaanse Patriot Act het ook mogelijk is dat er toegang wordt verkregen tot Nederlandse gegevens die in de cloud worden opgeslagen zelfs al vindt de opslag niet in de Verenigde Staten plaats.