DELFT - Providers gaan vanaf volgend jaar niet alleen op afstand gestolen mobieltjes onbruikbaar maken, ook privé- en bankgegevens worden direct gewist.

Dat vertelt Mark Servaas van het Delftse bedrijf ImeiXS dat de software aan de providers zal gaan leveren.

Vrijdagochtend werd bekend dat de overheid met KPN, Vodafone en T-Mobile heeft afgesproken dat er ergens volgend jaar een maatregel wordt ingevoerd om gestolen mobieltjes op afstand onbruikbaar te maken.

Het IMEI-nummer wordt dan geblokkeerd zodat de telefoon onbruikbaar is, ook met een nieuwe simkaart.

Wissen

Servaas legt uit dat ook betalingsdata, e-mails, adressen, foto’s, filmpjes en muziek worden verwijderd.

ImeiXS heeft zo’n anderhalf jaar heeft gewerkt aan de techniek om gestolen mobieltjes volledig onklaar te maken. ''Het is voor ieders privacy van het grootste belang dat smartphones volledig onbruikbaar worden, inclusief het verwijderen van alle data op het toestel."

Banken

Volgens Servaas zijn niet alleen providers en de ministeries van Veiligheid en Justitie en Economische Zaken, Landbouw en Innovatie betrokken bij de nieuwe aanpak van diefstal van mobieltjes, maar is er ook veel interesse uit andere omgevingen, zoals de verzekeraars en de bancaire wereld.

Servaas: "We voeren met de banken overleg over het doorgeven van diefstalincidenten, zodat ook daar meteen maatregelen kunnen worden genomen tegen misbruik van het bankverkeer."

Gratis app

De techniek om de honderdduizenden gestolen mobieltjes voortaan volledig onklaar te maken, is klaar voor gebruik. Het Delftse bedrijf beproeft het systeem later dit jaar ‘in een land buiten Europa’. Voldoet het antidiefstalsysteem daar, dan zal het vervolgens in Nederland kunnen worden uitgerold.

Volgens de bedenker kunnen Nederlanders straks een gratis app downloaden, waar men zich preventief kan registreren, waardoor het toestel na vermissing of diefstal in alle opzichten waardeloos wordt. "Je kunt er dan niets meer mee."

De problematiek van de gestolen en vermiste smartphones is ernstig. Bij de NS alleen al worden jaarlijks 40.000 mobieltjes als vermist opgegeven.