AMSTERDAM - Het verkeer op de netwerken van KPN, Vodafone en T-Mobile heeft op enkele plaatsen geleid tot problemen in het communicatieverkeer van treinen.

Dat schrijft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) in antwoord op Kamervragen van Arie Slob van de ChristenUnie.

Dit najaar vindt er een frequentieveiling plaats waardoor er nieuwkomers op de mobiele markt worden toegelaten. Prorail vreest problemen in het communicatieverkeer over GSM-Rail, het netwerk voor contact tussen verkeersleiding en machinisten.

Bovendien zou de elektronische informatie voor reizigers op stations verstoord kunnen raken.
Volgens Schultz hebben zich in het verleden al problemen voorgedaan. Op welke plaatsen dat is en in welke mate de problemen optreden is niet bekend. Er zijn tijdelijke oplossingen doorgevoerd.

Filters

"Op 192 locaties is sprake van GSM-interferentie met het zogenaamde InfoPlus-systeem, dat de reisinformatieborden op stations aanstuurt", schrijft de minister. "Voor al deze locaties is verdere storing voorkomen door de plaatsing van filters in de getroffen reisinformatieborden."

"Prorail verwacht dat als de nieuwe publieke mobiele operators na de veiling gebruik gaan maken van nieuwe zogenaamde breedband-technologieën, zoals bijvoorbeeld UMTS of LTE, andere filters zullen moeten worden toegepast of dat overgegaan moet worden op bekabelde oplossingen."

Bescherming

Schultz onderzoekt momenteel de juridische mogelijkheden binnen Nederlandse en Europese regelgeving om verbeterde communicatieapparatuur in treinen te verplichten.

In de vergunningsvoorwaarden voor de nieuwe 900 MHz-frequenties die dus later dit jaar geveild worden, is al een bepaling opgenomen om 'passende bescherming' te bieden voor  'systemen in aangrenzende banden'. Volgens de minister is dit met name een verwijzing naar het GSM-Rail netwerk.