AMSTERDAM - Providers Tele2, KPN, Ziggo en UPC zijn in een video bedreigd door Anonymous. De websites zouden zaterdag 13 oktober aangevallen worden. De bedrijven nemen de dreiging serieus.

Dat laten woordvoerders van de bedrijven desgevraagd aan NU.nl weten.

Tele2 heeft alle zakelijke klanten een e-mail gestuurd om hen op de hoogte te stellen van de mogelijke aanval en de eventuele gevolgen. Consumenten zijn niet ingelicht omdat een storing op de site voor hen vooral vervelend, maar niet onoverkomelijk zou zijn, aldus de woordvoerder.

UPC en Ziggo hebben klanten niet ingelicht om niets in de hand te werken. Wel zijn voorbereidingen getroffen.

Scenario's

"Je kan pas iets doen als er iets gebeurd is", legt Gradus Vos, woordvoerder van Ziggo, uit. "We hebben diverse scenario's geschetst en er staan mensen stand-by. We zullen onze klanten informeren op het moment dat er iets gebeurt."

Ook UPC heeft gezorgd dat er voldoende communicatiemiddelen zijn zodra een aanval werkelijkheid wordt. "We weten niet wat er gaat gebeuren", verklaart woordvoerder Ronald Sutmuller het uitblijven van een preventie waarschuwingsmail.

Legitiem

Het is niet duidelijk of het dreigement dat eerder deze week online verscheen in een video legitiem is of echt van Anonymous afkomt. Toch nemen alle providers het bericht ‘zeer serieus’. Tele2 laat weten: "We hebben niet de illusie dat we het kunnen tegenhouden."

"Klanten mogen niet de dupe worden van eventuele aanvallen", aldus KPN in een reactie. "We zijn alert op dit soort meldingen en hebben daarom vanuit de verschillende disciplines maatregelen genomen."

Details wil KPN niet verstrekken om zo optimaal te kunnen opereren.

Pirate Bay

De reden voor de waarschuwing is de blokkade van The Pirate Bay door de Nederlandse providers. Zij moeten de website op last van de rechter blokkeren. Er loopt nog een hoger beroep.

Ook Stichting Brein, die een verbod geëist heeft, wordt genoemd in het dreigement.