AMSTERDAM – Nederland staat op de zesde plaats op de ranglijst van landen met de meest geavanceerde ICT-ontwikkeling. Dat is één plek hoger dan vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van de VN-organisatie ITU die donderdag zijn gepubliceerd. Zuid-Korea staat opnieuw bovenaan.

De jaarlijkse ICT Development Index meet van 155 landen hoe het gesteld is met de toegang tot ICT en de vaardigheden van de landen op ICT-gebied. In de top tien staan acht landen uit Europa: naast Nederland zijn dat Zweden, Denemarken, IJsland, Finland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

De top 5 is onveranderd. Nieuwe binnenkomer in de top 10 is Groot-Brittannië op 9. Japan staat op de 8e plek. In de top 30 staan alleen landen met hoge inkomens. De ICT blijft volgens de organisatie in ontwikkelingslanden ver achter bij die van de ontwikkelde landen.

Mobiel

Uit de cijfers blijkt dat 86 procent van de wereldbevolking een mobiel telefoonabonnement heeft afgesloten. In totaal gaat het om ruim zes miljard abonnementen.

Aan het einde van 2011 werden één miljard telefoonabonnementen in China geteld. India verwacht dit aantal aan het einde van 2012 te bereiken.

Internet

ITU deed ook onderzoek naar internetverbindingen. Uit het rapport blijkt dat 2,3 miljard mensen toegang tot het internet hebben, bijna een derde van de wereldbevolking. Toch is er een sterke scheidslijn tussen rijke en arme landen zichtbaar.

In de welvarende landen heeft gemiddeld 70 procent van de bevolking toegang tot internet. In arme landen is dat slechts 24 procent van de bevolking. Van de Europese huishoudens had in 2011 gemiddeld 73 procent van de huishoudens toegang tot internet. In Nederland was dat zelfs 94 procent van de huishoudens.