DEN HAAG - KPN Mobile is begonnen met de introductie van i-mode in Europa. Duitse klanten van KPN's dochter E-Plus kunnen als eersten vanaf komende vrijdag 8 maart een toestel en abonnement aanschaffen.

Een week later (16 maart) is i-mode ook in de winkels in Duitsland te koop. Dit heeft KPN maandag bekendgemaakt.

Met een i-modetoestel krijgen mobiele bellers toegang tot een bepaald aanbod van diensten en informatie. Ook e-mail behoort tot de mogelijkheden. I-mode is ontwikkeld door NTT DoCoMo, de Japanse partner van KPN Mobile. In Japan is i-mode een daverend succes.

In Nederland is i-mode vanaf medio april in de winkels te koop. In België gebeurt dat in juni, via de Belgische dochter van KPN die nu nog KPN Orange heet, maar straks de nieuwe naam Base krijgt.

Contentpartners

Het speciale i-modetoestel van NEC kost in Duitsland 249 euro, het maandabonnement komt op 3 euro. De kosten voor de mobiele diensten liggen tussen de 0 en 2 euro per maand. Die diensten worden aangeboden door verschillende nationale en internationale 'contentpartners', waarmee KPN afspraken heeft gemaakt.

Het is nog niet duidelijk wat i-mode in Nederland gaat kosten. Begin april verstrekt KPN hierover nadere bijzonderheden.

/NETI-mode in Nederland en DuitslandDuitsers krijgen als eerste Europeanen i-modeKPN begint test met Europese i-mode