DEN HAAG - Gestolen mobiele telefoons zullen volgend jaar door telecomproviders Vodafone, T-Mobile en KPN op afstand onbruikbaar worden gemaakt.

De ministeries van Veiligheid en Justitie en Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bevestigen vrijdag berichtgeving hierover in het AD.

De overheid heeft gesprekken gevoerd met de providers om het aantal straatroven terug te brengen. Als telefoons na diefstal geblokkeerd worden, moet het stelen van mobieltjes minder aantrekkelijk worden.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie stelt tegenover NU.nl dat er afspraken zijn gemaakt met Vodafone, T-Mobile en KPN, maar dat alleen nog niet precies duidelijk is wanneer de maatregel ingaat.

IMEI-nummer

De providers zouden het IMEI-nummer van een mobiele telefoon kunnen blokkeren. Op dit moment worden telefoons ook op afstand geblokkeerd, maar in dat geval wordt alleen de simkaart onschadelijk gemaakt.

Als het IMEI-nummer geblokkeerd is, kan de telefoon ook niet in combinatie met een nieuwe simkaart gebruikt worden. Het is met wat moeite uiteindelijk wel mogelijk om het IMEI-nummer van een telefoon te wijzigen, zodat deze weer bruikbaar wordt.

Welwillend

Woordvoerders van Vodafone, T-Mobile en KPN bevestigen de gesprekken. Er zouden echter geen harde afspraken gemaakt zijn. "Er worden gesprekken gevoerd, we onderzoeken de mogelijkheden en staan er welwillend tegenover, maar het is nog niet zeker dat dit gaat gebeuren", aldus de woordvoerder van Vodafone.

KPN stelt dat ze graag willen meewerken, maar dat het zo efficiënt mogelijk moet. "Alle partijen moeten meewerken, anders heeft het geen zin." T-Mobile stelt: "We onderzoeken de mogelijkheden."

Indrukwekkend

"Het kost de providers mankracht en dat zal nog uitgezocht worden", legt de woordvoerder van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie uit. "De gesprekken zijn gestart vanuit de overheid."

Volgens de woordvoerder zijn de cijfers uit België, waar het blokkeren al langer gebeurt, indrukwekkend.

Bij bijna 60 procent van de straatroven in Nederland is een mobiele telefoon onderdeel van de buit. In 2011 werden circa 8700 mensen op straat beroofd. Dit jaar staat de teller op iets meer dan 5300.

"Criminelen zien een mobiele telefoon als eenvoudig te stelen en snel verhandelbaar", schrijft het ministerie van Veiligheid en Justitie. "De maatschappelijke impact van deze vormen van criminaliteit is groot voor zowel burgers die slachtoffer worden van straatroven en het daarmee gepaard gaande geweld als voor het bedrijfsleven."