Ex-topman Google zou Apple willen leiden

AMSTERDAM - Eric Schmidt, bestuursvoorzitter en voormalig CEO van Google, zou het liefst topman willen worden bij Apple en stelt dat de competitie tussen Android en iOS de ‘bepalende strijd’ in de markt is.

Dat zegt Schmidt in een interview met All Things Digital.

Hij beschouwt Amazon, Apple, Facebook en Google nog steeds als 'de grote vier' in de technologie-industrie. Microsoft laat hij er bewust buiten. "Het bedrijf wordt goed geleid, maar ze slagen er niet in hoogwaardige producten te brengen waar wij over praten", aldus Schmidt.

Volgens hem is de belangrijkste strijd die tussen Google en Apple op de mobiele markt. "We hebben een vergelijkbare platformstrijd op deze schaal nog nooit gezien en het is goed voor consumenten wereldwijd. Dit is mooi."

Schmidt vindt de strijd goed voor de concurrentie en vindt dat juist ontbreken op de pc-markt waar Microsoft met Windows bijna de hele markt voor z’n rekening neemt.

CEO Apple

Opmerkelijk is dat Schmidt van de door hem genoemde vier grote technologiebedrijven het liefst CEO zou worden bij Apple. Op de vraag waar hij het roer zou willen overnemen zegt hij: "Ik was onderdeel van de raad van bestuur bij Apple en zal altijd een zwakke plek hebben voor het bedrijf. Ik was goed bevriend met en erg gehecht aan Steve Jobs en mis hem enorm."

"Jeff Bezos (CEO van Amazon red.) heeft opvallende besluiten genomen en Facebook heeft een miljard gebruikers. Maar uiteindelijk zou ik voor Apple gaan, ze hebben het meeste geld."

Google Maps

Hoewel er competitieve strijd is tussen Apple en Google is er ook onenigheid zoals op het gebied van kaarten. Apple besloot in iOS 6, de nieuwste versie van het besturingssysteem voor de iPhone en iPad, geen Google Maps meer te gebruiken. Voorheen was deze app standaard geïnstalleerd.

Omdat er geen losse app bestond, is Google Maps voorlopig niet te vinden in de App Store. Schmidt wil niet zeggen of er al een app gemaakt is. "Ik wil geen vooraankondigingen doen, maar als we een app gemaakt zouden hebben, moet Apple die eerst goedkeuren. Ze hebben in het verleden niet al onze apps goedgekeurd."

De topman sprak ook nog even over de toekomst van Android. Hij verwacht dat er binnen een jaar 1 miljard Androidapparaten gebruikt worden. Nu zijn dat er ruim 500 miljoen.

Lees meer over:
Tip de redactie