Hardware belangrijker voor Microsoft

AMSTERDAM - Microsoft staat aan de vooravond van een grote verandering. Het traditionele softwarebedrijf gaat zich ook meer richten op hardware en online diensten.

Dat schrijft Steve Ballmer, CEO bij Microsoft, in een brief aan aandeelhouders.

"Om goed te begrijpen waar we mee gaan komen en waar we naar toe werken, is het noodzakelijk een belangrijke verschuiving in het bedrijf te herkennen", aldus Ballmer.

De topman van Microsoft noemt het bedrijf vervolgens een 'devices and services company' waarmee hij het belang van hardware nogmaals onderstreept.

Eigen hardware

Eerder dit jaar kondigde Microsoft de Surface-tablet aan. Zowel de software als hardware wordt bij dit apparaat door het bedrijf zelf geleverd. Doorgaans werkt het met hardwarepartners.

Uiteraard stapt Microsoft niet helemaal van het oude beleid af. In de brief benadrukt Ballmer regelmatig de rol van hardwarepartners, maar stelt ook: "Er zullen momenten zijn waarop we specifieke apparaten maken voor specifieke doelen. Net als we gedaan hebben bij de Xbox en Surface."

Er gaan inmiddels ook hardnekkige geruchten dat het bedrijf een eigen telefoon met Windows Phone gaat maken.

Met deze stap zou Microsoft meer op Apple gaan lijken, aldus Amerikaanse media. Bij Apple wordt zowel de software als hardware van bijvoorbeeld de iPhone en iPad ontwikkeld.

Cloud

In de brief noemt Ballmer, die al sinds 2000 het bedrijf leidt, ook nog het belang van de cloud: "Bedrijven helpen over te stappen naar de cloud is één van onze grootste kansen." Bij cloudcomputing zijn bestanden en programma’s online beschikbaar en is er geen noodzaak meer deze lokaal op een pc op te slaan.

"Microsoft heeft het komende jaar en het komende decennium een opmerkelijke hoeveelheid kansen nu we een nieuw tijdperk in gaan", aldus Ballmer in zijn slotwoord.

Een aantal van deze kansen is volgens de CEO de ontwikkeling van nieuwe ontwerpen die natuurlijker gebruikt kunnen worden, technologie meer intuïtief maken en Windows op de juiste manier verspreiden over pc’s, tablets, telefoons, servers en de cloud.

Een grote stap voor het bedrijf volgt 26 oktober als Windows 8 in de winkels zal liggen.

Lees meer over:
Tip de redactie