Vraagtekens bij samenwerking KPN en Chinese bedrijven

AMSTERDAM - De Tweede Kamer eist opheldering over de samenwerking tussen KPN en de Chinese bedrijven Huawei en ZTE, die worden beschuldigd van mogelijke spionage in de Verenigde Staten.

Dit weekend werd bekend dat in een rapport van het Amerikaanse Congres samenwerking met Huawei en ZTE wordt afgeraden omdat zij met hun telecomapparatuur eenvoudig zouden kunnen spioneren voor de Chinese overheid.

VVD, PvdA en SP laten dinsdag aan het Financieele Dagblad weten dat zij het demissionaire kabinet om opheldering zullen vragen. De partijen willen dat de banden tussen KPN en de twee Chinese telecombedrijven onderzocht worden.

Niet achterlijk

"Als de Amerikanen waarschuwen voor zo’n bedrijf, moet de Nederlandse overheid hier ook naar kijken", aldus VVD-Kamerlid Han ten Broeke in de krant. "KPN is niet achterlijk, maar we moeten dit zeer serieus nemen."

Huawei levert netwerkapparatuur voor KPN en ZTE verstrekt onder meer modems aan het Nederlandse bedrijf.

Teleurgesteld

ZTE reageerde maandagnacht (Nederlandse tijd) teleurgesteld op het Amerikaanse rapport en stelt dat alle bedrijven die telecomapparatuur in China maken onderzocht moeten worden, ook Amerikaanse bedrijven.

Huawei noemt het rapport 'incompleet' en stelt dat er niet voldoende bewijs is aangeleverd om de beschuldigingen hard te maken.

Lees meer over:
Tip de redactie