Facebook biedt gebruikers 10 dollar in privacyzaak

AMSTERDAM - Facebook geeft gebruikers die last hebben gehad van ‘Sponsored Stories’ 10 dollar schadevergoeding.

Dat blijkt uit een nieuw voorstel van het sociale netwerk in een Amerikaanse rechtszaak die loopt tegen het bedrijf.

Een eerder voorstel waarbij 10 miljoen dollar beschikbaar werd gesteld aan goede doelen die zich bezighouden met privacyschending op het internet werd afgewezen door de rechter omdat de getroffen gebruikers geen vergoeding kregen.

Facebook stelt nu voor 10 miljoen dollar beschikbaar te maken voor de kosten van advocaten en nog eens 10 miljoen dollar voor schadevergoedingen, zo berichten Amerikaanse media.

Sponsored Stories

Gebruikers die last hebben gehad van de zogeheten Sponsored Stories kunnen aanspraak maken op 10 dollar per persoon. In deze Sponsored Stories, een soort advertentie voor de pagina van een bedrijf op de tijdlijn van gebruikers, is ook te zien welke vrienden de pagina al 'liken'.

Facebook publiceerde deze gegevens ongevraagd en er was geen opt-out mogelijk.

De zogeheten class action-rechtszaak vertegenwoordigt 125 miljoen Amerikaanse gebruikers die hier in potentie last van hebben gehad. Als zij allemaal aanspraak willen maken op de 10 miljoen dollar blijft er dus 8 dollarcent per gebruiker over.

Mocht er toch nog geld overblijven na de ingediende claims, zal dat deel van het bedrag alsnog naar goede doelen gaan. De rechter moet het voorstel overigens nog goedkeuren.

Lees meer over:
Tip de redactie