AMSTERDAM - De Nederlandse overheid roept bedrijven en instellingen via het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) op om meer aandacht te hebben voor het beveiligen van gevoelige gegevens.

Dat blijkt uit een bericht dat maandag op de website van het NCSC is geplaatst.

"Het afgelopen jaar heeft de pers, in samenwerking met ethische hackers, diverse problemen met de informatiebeveiliging van bedrijven en instellingen aan de kaak gesteld", zo staat in de verklaring.

"Daarbij zijn (vaak) gevoelige gegevens van burger buitgemaakt. Dergelijke incident vormen hoogstwaarschijnlijk het topje van de ijsberg. Het NCSC vraagt dan ook opnieuw aandacht voor een goede informatiebeveiliging."

Tips

Er is op de website een handleiding geplaatst met tips rond het updaten van software, 'two factor authentication' en netwerkbeveiliging. "Naast individuele maatregelen adviseren wij om uw informatiebeveiliging als bedrijfsproces professioneel in te richten."

Directe aanleiding voor het advies was een lek bij het Groene Hart Ziekenhuis. Dit weekend werd duidelijk dat tientallen medische dossier en de gegevens van honderdduizenden patiënten van het ziekenhuis jarenlang via internet toegankelijk zijn geweest op een nauwelijks beveiligde computer.