MADRID/LONDEN - De aanslagen van Madrid zijn in december besproken door radicale islamieten op een internetnieuwsgroep. Uit de tekst blijkt dat een terreurgroep met een aanslag tijdens de verkiezingstijd de Spaanse regering omver wilde werpen. Tevens beoogden de extremisten de terugtrekking van de Spaanse troepen uit Irak.

De Britse televisiezender Channel Four News onthulde dinsdag dat het bericht destijds door een Noorse inlichtingendienst is opgepikt. De zender meldde niet wat er met het bericht is gedaan. In de tekst staat: "De komende verkiezingen in Spanje in maart volgend jaar moeten tot het uiterste worden gebruikt. We vermoeden dat de Spaanse regering niet meer dan twee, uiterlijk drie aanslagen nodig heeft om zich terug te trekken wegens de maatschappelijke druk."

Krekar

Een van de hoofdverdachten van de aanslagen van Madrid, de zaterdag gearresteerde Marokkaan Jamal Zougam, heeft verscheidene keren contact gehad met de Iraaks-Koerdische mullah Krekar. Deze islamitische geestelijke richtte in Noorwegen een kleine extremistische groepering, Ansar al-Islam, op. Zijn beweging zou banden met het terreurnetwerk al-Qaeda hebben.

Krekar werd in 2002 op Schiphol tijdens een overstap gearresteerd op verdenking van drugshandel. De aanklacht bleek onvoldoende gegrond. Ook waren er verdenkingen tegen Krekar en zijn groepering over vermeende terroristische activiteiten. Deelname of betrokkenheid kon niet worden hardgemaakt.

Op bezoek

Volgens de Franse advocaat Brisard, die onderzoek doet naar terrorisme in opdracht van nabestaanden van slachtoffers, heeft de Noorse politie vernomen dat Zougam herhaaldelijk op bezoek kwam bij de mullah en zijn broer.

De terugkeer van Zougam naar Spanje was door de Marokkaanse autoriteiten al in juni aangekondigd. De Marokkaan werd in verband gebracht met de daders van de bloedige aanslagen vorig jaar in Casablanca (Marokko) en met al-Qaeda. Zougam verliet Marokko slechts enkele weken na de aanslagen op onder meer een Spaans cultureel centrum.

Zesde verdachte

De Spaanse politie arresteerde dinsdag in San Sebastian in Spaans Baskenland een zesde verdachte in verband met de aanslagen in Madrid. De 29-jarige Algerijn zou in januari tegen politiemannen hebben gedreigd met een bloedbad in Madrid.

Inmiddels is het dodental van de aanslagen in Madrid gestegen tot 201. Een 45-jarige vrouw bezweek dinsdagmiddag aan haar verwondingen. In totaal liggen nog zeker acht mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Herdenkingsdienst

De Spaanse regering heeft besloten op 24 maart een officiële herdenkingsdienst te houden voor de slachtoffers. De religieuze ceremonie is in de kathedraal La Almudena in Madrid, waarbij alle belangrijke Spaanse hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zullen zijn.

In de Marokkaanse stad Tanger kwamen dinsdagavond ongeveer vijfhonderd mensen bijeen om voor het Spaanse consulaat tegen de terroristische aanslagen te demonstreren.